Dieta „Cud pH” i jej twórca - Emocje i zdrowie - Emocje i zdrowie

Przejdź do treści

Dieta „Cud pH” i jej twórca

Emocje i zdrowie
Opublikowany przez w Zdrowe odżywianie ·
Tags: CiałoDietapHOdchudzanieOdżywianieZdrowie
Już kilka razy pisałam na blogu na temat równowagi kwasowo-zasadowej, ponieważ to zagadnienie z wielu względów jest bardzo ciekawe. Dziś kilka słów o tym, co to jest dieta cud pH. Przypuszczam, że już wiesz, że zakwaszony organizm nie może sprawnie funkcjonować. Świadomi tego lekarze i dietetycy zabiegają o to, by ich pacjenci w pierwszej kolejności odkwasili swój organizm, bo dzięki temu można pozbyć się wielu dolegliwości. Zalecają różne sposoby i procedury.

Dieta Cud pH

Zrównoważona dieta Cud pH to innowacyjne podejście do sposobu w jaki się odżywiamy. Kładzie ona nacisk na konieczność zbilansowania pokarmów o współczynniku kwaśnym i zasadowym. Dzięki obniżeniu destruktywnie wysokiego poziomu kwasów w organizmie poprzez spożywanie większej ilości produktów o współczynniku zasadowym poprawiamy stan swojego zdrowia i mamy więcej energii. Wystarczy tylko stosować się do prostych zaleceń odnośnie diety i regularnie przeprowadzać testy naszej śliny na wysokość współczynnika pH. Twórcą tej diety jest dr Robert Young.

Zasada 80 / 20

Dr Young twierdzi że dieta złożona w 80% z produktów o pH zasadowym i w 20% z produktów o pH kwaśnym pozwoli nam mieć zdrowszy organizm i prowadzić zdrowszy tryb życia. Przeprowadzone badania pozwoliły mu ustalić optymalny poziom współczynnika pH w ludzkim ciele – 7,35. Sam natomiast współczynnik pH może się wahać w skali od 1 do 14, gdzie 1 oznacza bardzo wysokie zakwaszenie, a 14 bardzo wysoką zasadowość.

Ponieważ nasze ciało powinno mieć współczynnik lekko zasadowy, dr Young twierdzi że powinniśmy odpowiednio uzupełniać naszą dietę produktami o współczynniku zasadowym. Podkreśla on również że organizm spustoszony przez nadmierną ilość kwasów jest bardziej narażony na poważne problemy zdrowotne.

Dr Robert Young rozpoczął studia na początku lat 70-tych ubiegłego wieku na University of Utah, gdzie studiował biologię i zarządzanie biznesem. Otrzymał tytuł magistra, zrobił doktorat, a następnie uzyskał tytuł PhD (odpowiednik polskiej habilitacji) z zasad odżywiania. W latach 90-tych studiował w College of Natural Health w Clayton i uzyskał tytuł Doktora Medycyny Naturalnej (ND).

Badania poparte praktyką

Dr Young pomógł bardzo wielu ludziom poprawić stan zdrowia poprzez stosowanie diety składającej się z większej ilości warzyw i owoców, oraz picie większej ilości wody. Podkreśla on również konieczność ograniczenia spożycia produktów zawierających kofeinę oraz napojów alkoholowych po to by podtrzymać i zachować naszą witalność.

Dr Young członkiem Amerykańskiego Stowarzyszenia Mikrobiologów, Amerykańskiego Stowarzyszenia Medycyny Naturalnej oraz honorowym członkiem Stowarzyszenia Medycyny Holistycznej w Connecticut i Rady Uniwersytetu Brighama Younga. Jest także konsultantem firmy InnerLight Inc. oraz doradcą dziekana Lawrence Cartera z Morehouse College w Atlancie. Jest on również członkiem Kolegium Naukowego oraz zasiada w Radzie Doradczej Morehouse College. Profesor Carter z wielkim uznaniem wyraża się o jego pracy i wysiłkach podejmowanych w celu unaocznienia jak ważne dla  naszego zdrowia jest zachowanie równowagi chemicznej w naszym ciele.

Osiągnięcia Dr Younga są niezaprzeczalne. Myślę, że warto skorzystać z jego wiedzy i wprowadzić do swego życia kilka małych zmian, które w dłuższej perspektywie pozwolą na wiele lat zachować zdrowie i urodę.

PS. Z następnego artykułu dowiesz się, jakie produkty są zalecane w diecie cud pH >>

Krystyna Trzaska

Jeśli podoba Ci się ten wpis,
łatwo możesz go udostępnić.




Wróć do spisu treści